Nya utmaningar på hemmaplan.

 

3månader har flugit iväg på 2019 och det har redan hänt mycket på det nya året.

Började med att testa bancykling i Ballerup, vilket jag verkligen fastnade för och det var en himla rolig nytändning inom cyklingen för min del. Jag blev så tagen av det att jag tackade ja till att ställa upp och tävla i SM som skulle gå i Falun 2veckor senare. Då fick jag chansen att träffa mina vänner från Falun och köra ännu mer Velodrom. Att det sedan råkade vara tävling andra gången jag någonsin cyklade på en Velodrom var lite extra kryddning. Vilket kanske inte var min plan från början. Men man ångrar bara sådant man aldrig vågar.

Innan turen till Falun hann jag med att åka en sväng till Alperna med familjen och det är alltid så mysigt att komma iväg med familj och få göra något av de bästa som finns att åka skidor tillsammans.

 

Väl hemma från Alperna packade jag om för att åka till SM 3 dagar senare, vilket nu hade börjat komma ikapp mig lite att jag anmält mig till att tävla mitt i vintern. Men kände verkligen att det skulle bli en kul utmaning. Väl på plats hann jag träna en gång på banan med Frida och köra lite intervaller, samt testa att starta från startmaskin vilket jag inte hade en aning om och att man var tvungen till.  Rådet lät; stå upp igenom kurvan för att inte trilla ner då väggarna i Velodromen i Falun är så branta att om man inte drar igång ståendes från maskinen är risken att man halkar ner. Så det fanns inte så mycket val för trilla ner det ville jag helst inte. Som tur gick det bra, men det finns mycket teknik att öva på vilket är väldigt spännande och utmanande med bancyklingen.

Väl på tävlingsdagen så var jag riktigt nervös, varför hade jag sagt ja till detta. Att vara i Velodrom världen och uppladdning inför tävlingen skiljer sig en del från att sitta med sitt team i en liten bil i Belgien tills det är 2min kvar till start för att det är så kallt ute. Här kunde man värma upp inne i värmen och ha det ganska behagligt som omväxling. Men samtidigt kan du aldrig gömma dig utan publiken kan följa allt från din uppvärmning till prestation sekund för sekund.

När jag väl skulle starta 3km så var det bara att gå in i bubblan och göra sitt. Ta i så mycket du bara kan för att jaga bästa tid. Skillnaden i att ligga nere på svart sträcket (där du vill vara  för att åka så kort sträcka som möjligt) och köra allt blev en stor kontrast mot den träningen jag gjort tidigare. Sammanfattning av detta =Det snurrar i min skalle och  jag visste till sist inte var jag var i lokalen. Men det var bara att trycka på och hoppas att någon till slut ringer i klockan.

Första varven gick jätte bra och hade ett bra flyt. Men den där rutinen fanns inte riktigt och att disponera loppet rätt. Jag slutade 3:a på 3km och sedan körde jag även 500meter där jag även slutade 3:a. Jag var verkligen lyrisk av detta och något som jag känner gav mig mycket och gärna vill lägga ner mer tid på i framtiden.

Tiden i Falun var fantastisk och att träffa Frida Knutsson och Sara Penton var jätte trevligt då det inte är varje dag, när man bor 9h ifrån varandra. Dagarna i Falun hann jag även få lektion i längdskidor av dalkulla proffset Frida och detta i 50cm nysnö och första gången på skatteskidor. Minst sagt spännande och speciellt när proffset väljer att dra ut oss på 1mil runda som bara går uppför! Minst sagt bra träning för kämpar glöden iallafall.

Efter 1vecka i Falun gick turen vidare till Stockholm och Specialized där jag utbildat mig inom bikefit. Då jag under Februari har ett nytt jobb och jobbar nu mera på Musette som är en cykelbutik i hjärtat av Malmö som brinner för cykling och kaffe. Jag kommer då bland annat utföra bikefit som jag själv tidigare haft stor hjälp av efter några år med höftskada. Ska bli väldigt kul och spännande att sätta tänderna i och hoppas att jag själv kommer växa in i detta och hjälpa andra sitta rätt på sin cykel och känna glädjen istället för smärta av att cykla.

Det känns kul att kunna få vara med i det härliga gänget på Musette då jag valt att ha min bas i Malmö för att ge mig bästa möjligheterna till träning med stöd från Tre koter och Malmö idrottsakademi. Blir roligt med nya utmaningar efter 6år där jag bott några månader i stöten utomlands i Holland och Belgien så kände jag att det var dags för ett nytt upplägg.

Detta året har jag valt att dra igång lugnt och jag kommer fokusera på att få tillbaka glädjen till sporten och träningen som tyvärr försvann under en del kämpiga perioder senaste åren kantade av oroligheter i team , skador och sjukdomar.

För att kicka igång träningen var jag under de två föregående veckorna iväg med mina barndoms träningskompisar Alice och Vincent Andersson tillsammans med Hjalmar från  Bure för att lägga in lite fler timmar. Vi valde likt som föra året att åka till soliga Calpe i Spanien som enligt mig har allt att erbjuda på landsvägs cykling som jag vill ha ut av gött träningsläger. Hav, berg, klättringar, små fina vägar, kustväg, go fika och kaffe.

 

 

Snart kommer det ytterligare en nyhet om ett nytt spännande samarbete som jag verkligen ser fram emot!

Var tacksam för var du är idag, kämpa för vad du vill bli imorgon.

/Alexandra