Äventyret i Irland och uttagen till VM i Bergen.

Under förra veckan gick Ras na mBan av stapeln ett 5dagars etapplopp med 6etapper. Var spänd på att åka till Irland och något som jag sett fram emot att åka till ett bra tag. Att få se det häftiga landskapet som alla snackat om och få komma till ett nytt land.

Teamet denna gången bestod av Tilina, Emma, Frida, Clara och mig själv. Vi får ju inte glömma de underbara ledarna som är en stor del av att allt fungerar. Joakim, Tina och Sivert.

Etapp 1 linjelopp: Offensiv körning i lite plattare terräng där vi var med och skapade tävlingen och satte färg. Vid bergspriset testade jag att spurta om det och blev femte person över toppen. Bästa team för dagen och tre i topp 11:a. Utdelning till Emma som ”the daily beast”. En riktigt bra start på veckan! Dessvärre så vurpade Clara men kämpade imponerande på under hela loppet och spurtade in som 8:a men kunde sedan tyvärr inte fortsätta etapploppet.

Foto: Billy Mol

Foto: Billy Mol

Foto: Billy Mol

Etapp 2 linjelopp: Offensiv körning med attacker i backar och där jag körde över bergspriset i topp 5 även denna dagen. Spännande sista 15km då det blev isgata och hela första gruppen sveptes ner i asfalten. Jag lyckades på något mirakel köra ut i gräset och undvek asfalten. Sista km satt jag och Frida bra tillsammans i gruppen på 30pers. I spurten slutade Frida 2:a och jag 6:a.

Foto: Billy Mol

Etapp 3 linjelopp kungaetappen: Planen var klar vi skulle ha en utbrytning innan den tuffa avslutningsbacken på 9km. Efter otaliga försök i attacker och att gå på attacker trodde jag det var kört. Men så 30km från mål så gick det iväg en grupp på 9pers och jag satt med. Vi utökade avståndet och fick som mest 1min 30sek. I backen började det splittras och vi var 5st kvar när andra delen av backen på snitt lut på 10% började.

Avståndet hade minskat bak och vi hade ca. 30sek. Helt plötsligt kommer Eleonor Barker som en raket på höger sida. Hinner inte riktigt reagera men börjar försöka ansluta, det splittras och jag ligger nu själv och jagar efter henne. Det är bara var och en som person mot berget, vinden och det karga landskapet. Efter 6km uppför i ensamhet når jag målet som 2:a på dagens etapp. En helt fantastisk känsla med den utsikten som väntade och därmed låg jag också 2:a i totalen. Med 20sek före trean och 1min upp till Barker.

 

Foto: Billy Mol

Foto: Billy Mol

Foto: Billy Mol

Foto: Billy Mol

Foto: Billy Mol

Etapp 4 tempo: Här var det ett tempo på 11km och det var bara att försöka ge det man kunde. Gick ut lite för lugnt i medvinden men fick en okej väg hem. Där jag slutade som 8:a, Frida lyckades göra ett bra tempo och blev 2:a. Ligger fortfarande kvar som 2:a totalt men enbart 1sek före 3:an som gjort en bra tempo.

Foto: Sean Rowe

Etapp 5 GP: Efter tempot vilade vi upp oss några timmar innan det var dags för full fart inne i centrum av Kilkenny. Vi var med bra igen långt fram hela teamet även om det blev lite strul med cyklarna. Detta löste vår mekanikern fint och vi slapp bli hindrade av cykelstrul under själva tävlingen. Frida spurtade in som 2:a och jag kunde sitta lugnt i klungan och kontrollera 2:a platsen i totalen med hjälp av Tilina och Emma.

Foto:Sean Rowe

Foto: Sean Rowe

Etapp 6 linjelopp: Sista dagen och nu gällde det att försvara 2:a platsen och försöka få till en riktigt bra avslutning på loppet i form av en vinst. Vi hade lite olika kort att spela på och mitt fokus låg på att bevaka de som var nära mig i totalen. Att sitta bra över den branta backen i mitten av loppet på 10% i snitt under 1,5km. Något som gick som planerat och kunde köra över toppen tillsammans med konkurrenterna och passerade bergspriset som 4:a.

Efter backen gick det iväg en grupp på tre som vi i Team Crescent D.A.R.E och Storbritannien hjälptes åt att köra in på slutet. Det avslutades med en klungspurt i ösregn på de hala vägarna in mot Kilkenny och det blev en del vurpor som vi lyckades undvik och Frida kunde ta ännu en podium genom att spurta in som 3:a. Jag höll mig framme och körde in som 12:a och behöll där med min plats som 2:a i totalen och 3:a i Bergspristävlingen.

Foto: Billy Mol

Foto: Billy Mol

Foto: Sean Rowe

Foto: Billy mol

Irland går till historien som en fantastisk vecka tillsammans med ett underbart gäng. Även för min del som en av de bästa team körningarna jag varit med om. Kul när man som cyklister kompletterar varandra bra och kör för ren glädje tillsammans och vågar offra sig för teamet!  Så tack alla som var med och Ras na mBan för en riktigt fin tävling.

Som grädde på mosset blev jag efter Irland uttagen till att den 23september representera Sverige vid VM i Bergen. Tillsammans med Emilia Fahlin, Hanna Nilsson, Sara Penton och Julia Karlsson drar vi svenska vikingar ut för att kriga om Världsmästare titeln. Det ska bli himla skoj det här! 😀

Nedan ser ni vad som är att vänta oss i Bergen.

/ Alexandra